25 meter baan

Beste leden en aspirant leden,

Zoals al gezegd is de renovatie van de 25 meter baan bijna klaar. Hoewel de baan dus nog niet helemaal klaar is, is hij al wel geschikt om te kunnen schieten. Daarom hebben wij, zoals u weet, besloten dat er al weer geschoten kan worden. De komende tijd zullen daarom nog niet altijd alle banen beschikbaar zijn, maar wij streven er naar dat er voorlopig op minimaal zes banen geschoten kan worden.

Het eerste dat u op zal vallen, is de betere verlichting. Maar er is meer gedaan.

 

Wat er allemaal gedaan is:

 • de gehele verlichting is vernieuwd,
 • op 10 en 25 meter is extra schijfverlichting gekomen,
 • de gehele elektrische installatie is vernieuwd, inclusief een nieuwe groepenkast,
 • alle rails is gedemonteerd en nagekeken, beschadigde rails is vervagen en de rails is opnieuw uitgelijnd,
 • alle transportkarretjes zijn vernieuwd (en nu van RVS),
 • alle transporten zijn voorzien van nieuw staaldraad,
 • alle motoren zijn schoongemaakt en hebben nieuwe lagers gekregen,
 • de regelkasten van de transporten zijn verplaatst,
 • alle de tafels van de schietstanden zijn vernieuwd en voorzien van rubber,
 • de opslagkast is verwijderd (en het telbureau is opslagruimte geworden),
 • de gehele baan is geschilderd.

 

Wat nog moet gebeuren:

 • nieuwe haken aan de transportkarretjes,
 • inregelen van de transporten.

 

Als dit allemaal gedaan is, hebben wij een baan die wij weer kunnen laten zien en die voldoet de baan aan de ISSF- en KNSA-eisen, zodat er officiële wedstrijden verschoten kunnen worden. Wij zullen de baan ook door de KNSA laten keuren.

Er is dus veel tijd, geld en moeite geïnvesteerd in de 25 meter baan en wij willen graag dat de baan ook netjes en werkend blijft. Daarnaast willen wij graag  dat de elektriciteitskosten redelijk blijven.

Daarom vragen wij uw aandacht voor het volgende.

 1. Als u binnenkomt is er meteen links een schakelaar voor de verlichting achter de schietstanden . Als u ruim voor aanvang van de training aanwezig bent, gebruikt u dan alleen deze verlichting.
 2. Tussen de groepenkast en de bediening van de afzuigers bevinden zich nu de schakelaars voor de baan- en schijfverlichting. Bij de schakelaars staat waarvoor zij zijn. Het licht wordt dus niet meer in de groepenkast aan- of uitgezet.
 3. De baan verdeeld in een linker deel en een rechter deel van allebei 4 banen. Gebruik alleen de verlichting van de kant waar u staat en sluit zoveel mogelijk aan, zodat niet de hele baanverlichting hoeft te branden voor bijvoorbeeld maar 2 schutters. Daarnaast is de verlichting per helft in delen aan te zetten:
  - baanverlichting t/m 10 meter
  - schijfverlichting 10 meter
  - baanverlichting 10 t/m 25 meter
  - baanverlichting 25 meter.
  De baanverlichting t/m 10 meter is op zich ruim voldoende om op 10 meter te kunnen schieten. Wij vragen u dan ook om de schijfverlichting op 10 meter niet te gebruiken.
 4. Als u de laatste bent op uw helft van de baan, wilt u dan na het schieten de baanverlichting uit doen? De schijfverlichting kunt u uitdoen als die op de andere helft nog aan is. Anders de schijfverlichting graag aanlaten. Dit is omdat deze lampen niet meteen weer aangedaan kunnen worden als ze uitgezet zijn. Ze moeten eerst afkoelen. Een schutter die eventueel nog na u komt, zou dan een tijdje niet kunnen schieten.
 5. De knop voor de oranje zwaailichten (“vast vuren”) is verplaatst naar de houten staander van het hekje. Hij is nu makkelijker te vinden en te bedienen. Aanzetten gaat door het indrukken van de knop en uitzetten door het uittrekken van de knop.
 6. De baanventilatie werkt het beste als de afzuiging (grote kasten) één stand hoger staan dan de inblaas (kleine kasten). Wel moeten afzuiging en inblaas ieder gelijk staan. Houdt u ook hier rekening met het elektriciteitsverbruik?  Een maximale ventilatie is er als de inblaas op 3 en de afzuiging op 4 staat, maar als er bijvoorbeeld maar één of twee schutters met klein kaliber op de baan zijn is die maximale stand niet nodig.
 7. Om er voor te zorgen dat uw kogels netjes in het midden van de kogelvanger uitkomen, vragen wij u om uw kaart aan de bovenste haken te hangen als u op 10 of 15 meter schiet en op de lage haken als u op 20 of 25 meter schiet. Als de kaart namelijk op 10 of 15 meter aan de lage haken hangt, komen lage schoten in de bielzen terecht. Wanneer u knielend of zittend schiet, dan moet u de kaart altijd aan de lage haken hangen.
 8. Als u een eigen niet-KNSA kaart wilt gebruiken, gebruikt u dan zoveel mogelijk de meest versleten moederkaarten en niet de meest nieuwe. De schutters die op KNSA kaarten schieten kunnen die dan beter insteken.
 9. Als u als laatste van de baan gaat, wilt u dan de ventilatie uit zetten?
 10. Ruim na uw schietbeurt uw lege hulzen op en controleer of daar niet per ongeluk nog scherpe patronen bij zitten!
 11. Als u iets kapot maakt of kapot schiet, meldt dat dan bij de baancommandant. Die geeft dit dan weer door aan het bestuur, zodat het gerepareerd kan worden. Het kwam in het verleden regelmatig voor dat er iets kapotging en dat dat niet gemeld werd. Wij zullen u echt niet meteen een rekening voor de reparatie sturen, maar laat weten dat iets kapot is, zodat niet de schutter na u (en het bestuur) met plotselinge defecten geconfronteerd wordt.
 12. Nu de baan goed verlicht en helemaal geschilderd is, is ook goed te zien wanneer er in muur, plafond of vloer geschoten wordt. Hoewel dit op zich natuurlijk niet moet gebeuren, kan het een keer voorkomen. Als er echter schutters zijn die dit regelmatig doen, dan zal er bekeken worden of een (verplichte) bijscholing voor die schutters noodzakelijk is. Ook als een schutter regelmatig in de bielzen (dus te laag) schiet, zal bekeken worden of bijscholing noodzakelijk is.

Wij hopen hierdoor nog lang te kunnen genieten van een goede en werkende 25 meter baan. De komende tijd zal het bestuur regelmatig aanwezig zijn op de 25 meter baan om bij de implementatie van het bovenstaande te helpen. Heeft over een of ander vragen, opmerkingen of suggesties, meldt u bij het bestuur; als de accommodatie geopend is, is er altijd minimaal één bestuurslid aanwezig.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur.

Catagorie: